torsdag 3 november 2011

Alzheimer...

... tänkte jag på nu.
Själva ordet alzheimer... som betyder dement. Som betyder att allting du har i huvudet ska försvinna. Det är en obotlig sjukdom, och leder ofrånkomligen till döden. Punkt och slut. Kanske låter det hårt att skriva och tänka så... men jag måste på någe sätt slå mig i huvudet med det. Han har alzheimer... och han sitter bara där nu... det svåraste stadiet... och jag måste förstå det... och sen kunna gå dit och vara stark

Två Sven-Erikar... brukar jag också tänka.
Det är som om det finns två stycken av honom nu. En i mina minnen som jag alltmer vänder tillbaka till... allt vi gjorde... allt vi sa... den han var långt innan han blev sjuk. Små saker ibland... som den gröna fula vintermössan som han älskade... som när han brukade fila mina fötter men att det inte gick så bra, för att jag var så kittlig. Eller bara ord som: "Lägg dig på sidan, Sven-Erik" för att han skulle sluta snarka. En Sven-Erik som jag älskade...

En annan Sven-Erik som idag sitter på ett demesboende. En annan... som... ja, han är ju fortfarande MIN Sven-Erik... jag vill ju att han ska vara det... vill så gärna forsätta att låtsas.. men ändå... nu måste jag försöka berätta för mig själv att han är borta. Det är svårt. Han tynar bort. En Sven-Erik som jag fortfarande älskar...

Så tänker jag igen... Alzheimer.
Å kanske är det i bakgrunden av det jag skrev som man inte ser några stora insamligsgalor på teven för de demensdrabbade... inga rosetter som man kan köpa för att stödja demensforskningen... inga färger i världen som kan berätta hur man botat en dement.
För det finns ingen bot... inte än.

Alzheimer. En lång tid...

(Viktigt skriv. Än om det var svårt att läsa igenom det sen.)

7 kommentarer:

en annan sa...

Åh så oerhört bra skrivet!
Tack!

*kram*

Inger P sa...

Bästa Elisabeth!
Du skriver så fint och så bra om allt du upplever. Jag kan inte tänka mig in i hur en människa fungerar som kan skriva fula och otrevliga kommentarer till dig. Jag har alltid trott att alla kan känna empati och försöka sätta sig in i en situation som den du befinner dig i. Man jag får tydligen tänka om. Vi tänker på dig varje dag. Sköt om er så gott ni kan och vi sänder många varma kramar till er.

Inger

Ruta Ett sa...

Håller om dig länge i en bamsekram...

Marjatta sa...

Skev ett inlägg i går i din blogg men det var problem med att leverera..provar i dag igen. Oerhört bra skrivet. Jag önskar en fin helg till dig vännen, och din fina Carolina med de varmaste tankar,och styrkekramar

sara sa...

Oj! Klickade hit av en händelse.. Vad bra skrivet. En annan sak att komma ihåg Läs - även om det kan vara jobbigt att Läsa.
Tack för att du delar med dig i sorgen.

Elisabeth sa...

eN ANNAN: Tack till dig min vän, för dina ord. När jag skriver om det som ligger djupast gömt inom mig så blir det oftast bara rörigt och ofullständigt tänk, tycker jag. Så stort tack! Varm kram..

iNGER P: Tack snälla Inger! Det värmer både mitt och Carolinas hjärta så mycket att du och G bryr er om oss. Mer än du kan ana! Jag har fått göra precis som du.. tänka om vad gäller andra människors förmåga till empati. Det kommer nog alltid att finnas människor som är sig själv närmast, och inte bryr sig om andra. Hoppas du och G har det så bra som ni kan, var rädda om varandra.. och än en gång.. varmt och stort tack! Varm kram..

rUTA ETT: Tack, min vän! Den kramen hoppas jag du vet bär inom en när det går tungt. Till en av de modigaste jag "mött": tack!! Varm kram..

Elisabeth sa...

mARJATTA: Tack, fina du! Ja, ibland är det svårt med teknikens under..
Ibland är det svårt att skriva om svårt, eller rättare sagt, det är oftast helt omöjligt att skriva om det. Helt enkelt för att det gör för ont, och jag har fullt sjå att hålla undan för mycket. Men jag låter det ta den tid det tar. Hoppas du får en dag fylld med mycket värme och ljus.. du är så värd det! Varm kram..

sARA: Tack snälla du! Din kommentar värmde! Å du har så så rätt... men jag tror också att läsa om det som är svårt är minst lika jobbigt som att skriva om det!
Vi vill alla bara ha lycka, ljus och glädje omkring oss, vilket kanske kan tyckas lite naivt, men jag tror det är en önskan vi alla bär inom oss! Varm kram..