onsdag 18 november 2009

Jag har inte dött...

... jag har bara städat. Och sorterat papper, och städat, och bytt rent i sängen, och städat, och gått 7 mil med Pontus P. (En sanning med modifikation.... 7 mil har vi ju inte gått, men vi har varit ute mycket och länge både igår eftermiddag, och idag.)

Det var tvunget att göras. För att jag i tanken inte skulle stanna kvar där borta hos honom... och bara få vara nära honom igen. Hålla honom i handen... fika tillsammans... höra rösten... skrattet... se de välkända gesterna.... pussa honom på kinden. Sådant vackraste som jag bara fick låna en kort stund... sådant vackraste som sedan skulle lämnas igen.

Jag kunde bara inte ta med det hem... och dö över eländet och sorgen. Över att, för vilken gång i ordningen, allting är som det är, och aldrig mer ska bli. Å i mitt nya tänk nu "learning by doing", så måste jag hitta nya strategier när det blir som svårast.... så idag blev det städning a ´la inte dött.

...........

Pappa skjutsade dit mig.

Han satt vid bordet när jag kom. Hade nyss ätit lunch. När han fick syn på mig så höjde han på ögonbrynen, och satte upp fingret. Inte så att han pekade mot mig... utan mera som en liten osäker hälsning... att han kände igen mig någonstans ifrån.
"Hej gubben" sa jag. Med hurtigrösten...
"Vad gör du här då" frågade han direkt. Å då visste jag säkert att han känt igen mig på något sätt.
"Ja, jag ska hälsa på dig" svarade jag.

Sen blev vi bjudna på kaffe. Vid eget bord. Personalen, denna så helt helt fantastiska kår av livlinor för både mig och SE.... serverade, och bjöd även en ännu-inte-ätit-någonting-Elisabeth av den mannagrynspudding SE och de andra hade äitit tidigare. Himla gott... och himla vackert gjort. Det är de stunderna också... jag och SE... fikar... pratar på om här och nu... lurar honom att skratta... personalen kommer med påtår... ja, det är de stunderna man ser hur han njuter av sitt nya nu. Vi satt så en bra stund...

Sen blev det vårdplaneringsträff. När vi gick dit, SE:s kontaktperson och jag, så såg jag att SE tittade på henne när hon sa att vi skulle gå iväg en stund... mig gav han inte ett ögonkast. Å det ögonkastet, det som han inte gav mig, bekräftade bara det jag redan vet... jag har inte den betydelsen för honom idag. Han kommer aldrig mer att fundera över vart jag går.... sorgligt på ett sätt... ett slut. Men samtidigt, och viktigast.... så skönt för honom.

Vårdplaneringen för SE. Jag är verkligen så tacksam och glad över att få vara med där... att jag får känna att jag fortfarande har en viktig roll i hans liv. Att de tycker det. För jag vet ju, som sagt, att för honom är det ju inte så längre...
De berättar om SE... och som vanligt så blir jag stolt, och nästan gråtfärdig, när jag hör hur de skryter om hur duktig han är... och hur han vill försöka hjälpa till. Vi pratar lite om mycket... och allt rörande SE... och hur han mår.
Å han mår bra... det är det viktigaste. Förnöjsam.

Sen berättade de något som gjorde att jag höll på att trilla av stolen.... för några dagar sen så hade han varit och dansat!!! Va? Min Sven-Erik? Haft roligt... skrattat... ätit chips... å dansat???
Jo, men så var det... terapeuten (tror jag det var) hade anordnat dans på nedre plan, med både chips och annat... och bjudit in de boende.
Hon berättade att: "jodå, första dansen var han ju lite stel, men sen gick det bättre".
Jag blev så häpen... nästan lite chockad... för min SE, han hade jag bara sett dansa en enda gång under våra 24 år tillsammans... och det var då vi dansade bröllopsvalsen... och då fick jag ändå viska takten i örat på honom under hela dansen. Ett.. två.. tre.., Ett.. två.. tre..
Men det de berättade gladde mig mycket... kanske vågade han nu göra något han aldrig aldrig någonsin skulle ha vågat förut... dansa. Det skulle ha varit roligt att få dansa med honom...

Mötet avslutades med kaffe och goda kanelbullar.

När vi kom tillbaka satt SE vid bordet, och hade nyss fikat. Han reagerade inte på att jag nu stod där bredvid honom igen...
Vi ringde till hans mamma. Å än om jag ju hörde att han mest svarade "ja", och "nej", och "jaså, säger du det", så var det en riktig och viktig dialog... mellan en mamma och hennes son.

Sen skulle jag gå... jag pussade honom på kinden. Kände igen... drog in ett djupt andetag av det välkända och så nära en gång.
"Mmm... vad gott du luktar... har du nyduschat?" frågade jag.
"Jajamen" svarade han kavat. Fast jag visste ju att det inte var så...

"Ja, men då går jag då... och så kommer jag tillbaka sen" sa jag. Med vanliga hurtigrösten...
"Jaha, ja just det" konstaterade han bara. Som om jag varit vem som helst...

När jag gick... han satt kvar där vid bordet... så vände jag mig om... ville se om han skulle vända på huvudet och söka mig... men det gjorde han inte.

Jag visste ju det... men ändå. Å för mig var det bara att lämna igen det vackraste, igen då... och gå.

Pappa hämtade mig. Tack snälla...

11 kommentarer:

trollmor sa...

Klart vi ses. Hör av mig när jag e på G vid tvåtiden nånting.
Nu ska jag nanna på madrassen i vardagsrummet. Vad gör man inte för sin hund.
Tack för dom fina raderna på min blogg.
kramis ewa

Eleonora sa...

Du är så strong Elisabeth som gör dessa tunga besök, som tar så mycket energi ifrån dig. Men som du ändå så gärna vill ha för närhetens och kärlekens skull. Modig är du också.

Du måste ha välstädat och ljuvligt rent doftande hem. Och så har du härligt mycket frisk luft i dina lungor. Det betyder också mycket för dig att du lyckas hålla fast vid din nya devis. Tusen kramar

Tina sa...

Hej vännen!!
Å, vilket rörande inlägg.. kunde inte hålla tillbax tårarna.. snyft... & jag som just sminkat mig & ska iväg till jobbet =)..
Jag känner så djupt i mitt hjärta med dig!!
Tack för att jag får ta del av detta!!!!
Stor KRAM till dig min kämpande & starka vän!
Kram Tina

chaos sa...

Jag har varit dålig på att kommentera ett tag nu, men jag läser alltid vad du skriver. Och du skriver så fint och kärleksfullt om din SE, så jag blir rörd.

Stor styrkekram till dig!
Jag beundrar dig verkligen för att du orkar kämpa vidare, trots din tunga situation!
Sköt om dig!

Laila sa...

En viktig stund att minnas. Ett guldkorn att bära...
Fortsätt ändå kämpa med bara dig själv också. ♥

Jag finns hos dig

Annela sa...

Stor kram!!!

Ingrid sa...

Hej Elisabeth och grattis på namnsdagen, för idag är det ju vi som heter så som ska firas. Jag heter Elisabeth i tillnamn, Ingrid Elisabeth.

Det är inte så noga med namnsdagar annars, men Maria och Elisabeth är det lite speceillt med tycker jag.

Så skönt det måste vara att mitt i sorgen och saknaden se att SE har det bra, att han trivs, att han får dansa och ha roligt. Det måste vara lite tröst ändå.

Många varma kramar till dig!/Ingrid

kicki sa...

Kikar in en stund hos dej på min fikarast, blev sittandes och läsa dina rader, tårarna trillar nerför mina kiner, herre gud Elisabeth, jag skulle bli tokig om jag var i din situation, va du är stark...jag skulle aldrig överleva, min andra del av kroppen borta.... vilken kämpe du är. Älskade vän...varför blir det så här, vem som helst kan drabbas, men Elisabet, jag vill aldrig uppleva detta du går igenom...
Som vanligt en jättego och superhård kram till den bästa...
Tänk att SE dansat...hmmmmm

Bloggblad sa...

Det är ändå en nåd att han är lycklig i sin nya värld! Tänk om han bönat och bett att få följa med hem...

Vet du, jag tycker mig ana en något ljusare ton i din beskrivning av det här mötet.

Pärlan sa...

Tassar bara in och viskar Grattis på namnsdagen min vän
Kram

Elisabeth sa...

tROLLMOR: Hoppas du kan flytta upp snart, och slipper sova på madrassen. Men fram för allt så hoppas jag att Olga mår bra nu... Kram..

eLEONORA: Tack snälla! Ja, och än starkare ska jag bli... för SE blir ju inte bätte. Å sen är det precis som du också säger... för närheten och kärlekens skull. Kram..

tINA: Nej, men å så förstörde jag make upen för dig!! Förlåt för det! Men tack snälla för att du följer med mig på min resa.. det stärker mer än du kan ana. Kram..

cHAOS: Tack snälla! Jag är inte så bra på att kommentera jag heller... men jag försöker att bättra mig! Det är egentligen lätt att skriva fint och kärleksfullt om SE... vår kärlek var ju, och är ju sådan. Sen måste jag ju säga... jag beundrar dig för din styrka att kämpa också. Kram..

lAILA: Tack snälla! Ja, ett guldkorn är det.. och fler sådana guldkorn ska jag samla på mig, och spara i mitt hjärtas innersta rum. Å kämpa med mig själv... ja, hela hela tiden nu. Kram..

aNNELA: Å en stor kram tillbaka till dig, min vän... Kram..

iNGRID: Ja, jag tycker det är ett roligt sammanträffande att vi båda heter Ingrid Elisabeth, men att du tilltalas Ingrid, och jag Elisabeth. Det är min största glädje, och den stora välsignelsen i det här, att SE har det så bra som han har det. Det var en gåva jag fick mitt i det svåra.. Kram..

kICKI: Min vän, du skulle överleva, du med! Du vet väl att all äkta kärlek överlever och bär det mesta... och den har ju ni, vet jag ju. Sen är det nog också så... att ingen av oss har någon garanti för livet... och vi kan bara be till honom däruppe att om vi nu nödvändigtvis måste igenom elände, så får vi bärhjälp på vägen. DU är ju också en kämpe, vet jag... Kram..

bLOGGBLAD: Ja, jag vet inte hur många gånger jag har sagt att det är en välsignelse att han har det så bra. För jag vet många många som har stått bakom dörren och gråtit...
Ja, du anar alldeles rätt, min vän. Det är ljusare toner på mycket nu. Kram..

pÄRLAN: Tack snälla! Inte för att jag vanligtvis tycker det är så mycket att fira... men i år kändes det betydelsefullt och roligt med de grattishälsningar som kom. Så tack min vän.. Kram..