onsdag 12 november 2008

Vårdplanering för

... SE igen. ( Det går lättare att skriva orden..."vårdplanering för SE..." än att sen läsa dem!)

Pappa skjutsade dit mig. Jag kom lite tidigare.... och jag hörde i korridoren hur det skrattades från dagrummet. När jag kom in så satt SE tillsammans med de andra och tittade på TV. Nedsjunken i en fåtölj så satt han och skrattade åt någonting roligt som visades. Alla skrattade.

Han varken såg eller hörde att jag kom... så jag stod en bra stund bakom fåtöljen och lyssnade på hur han skrattade
Det kändes skönt att höra hans skratt...

När jag sedan gick fram, så såg han inte speciellt förvånad ut över att se mig.
"Hej, å vad gör du för roligt då?"sa jag. Glatt.
"Ja, det skulle du gärna vilja veta... här är det fart.." svarade han. Skrattande... å de andra skrattade också.
"Jo, jag hör det.... vad ser ni för någonting då?" frågade jag. Lika glatt.
"Hörru du, det är mycket det..." svarade han. Å det var också roligt... tyckte alla.
Sanningen var väl att han inte riktigt visste vad han tittade på... bara att det var någonting som fick honom att skratta. Å det var ju huvudsaken det...!

Sen gick vi in på hans rum... där jag fick stå och krama om honom en lång stund. (Det är då man kan blunda och låtsas lite.... att allting är som förut... han och jag.)
Vi satt och pratade... eller som vanligt var det mest jag som pratade, och han höll med. Han låtsades (vet jag ju) förstå och veta precis vad, och vem jag pratade om.

Vi tittade på en del foton som jag satt upp på hans vägg...
På ett kort sitter jag och SE tillsammans med en liten bebis Carolina...
"Ja, det är jag.... å "dotra" (Carolina) det" sa han, när jag frågade. Att jag satt med där, det såg han inte alls.
Då låtsades jag bli lite förnärmad... nöp honom lätt i kinden... och sa:
"Men du är väl en skruttgubbe.... hon som sitter bredvid dig där då... frun... alltså jag... är jag så himla osynlig så jag syns inte alls, eller?"
Det tyckte han var jätteroligt.... !

Så satt vi så en bra stund och tittade på fotona på väggen.... "ja, det är jag och syrrorna" sa han om fotot där han står med sina systrar. "Ja, det är ju gubben... och mamma" sa han om fotot på sina föräldrar.
Det blev en varm, rolig, och lite egen stund för oss.... och det kändes bra att veta att han fortfarande har lite koll på de som finns på fotona. Minus frun då förstås....!

Sen blev det vårdplanering... (SE var ju inte med)

Nu orkar jag inte skriva så mycket om det. Men det var, liksom förra gången, ett bra möte. Att få vara med på dessa möten är viktigt som anhörig... för man känner att man fortfarande får vara en del, får vara med och bestämma, får vara med och vårda... i det nya liv som SE lever nu!
(Kanske skriver jag mer om den sen....!)

Det var svårt att gå hem sen.... han satt återigen nersjunken i fåtöljen och tittade på tv. Reagerade knappt när jag pussade honom på pannan, och sa att jag skulle komma tillbaka lite senare.
Rent logiskt så vet jag att det ska ju kännas bra att han inte bryr sig om att jag går.... men känslomässigt.... vill jag inte veta att han är borta. Att jag inte längre finns hos honom... jag vill inte veta det. Inte känna det.

Idag är det tungt att komma ihåg det.

6 kommentarer:

Dubbelörn sa...

Kan känna din maktlöshet genom orden du skriver...

Att lyssna till det välbekanta skrattet... men ändå inte känna igen det

Att känna de välbekanta armarna om en, men ändå inte känna igen dem

Att känna igen kramen o pratet o ändå inte känna igen någonting...

Goaste vännen min... Jag känner med dig...

Varma kramar till dig

Eleonora sa...

Det gick ju bra med vårdplaneringen. Skönt att du fick det gjort idag. Fin stund även med SE fick du och du vet att han har det bra där han är. Skönt även det.
Så var det bara lilla frugan kvar att tänka på och det gör jag. Och önskar henne allt gott, lugn och ro och ett stilla sinne och bättre och lugnare tankar och kanske lite mer av känslan att du rör dig framåt lite modigare och oftare.

Det är väl dags att säga sov gott nu och det gör jag. En skön natts sömn önskar jag dig. Kram kram

Gisan sa...

Så mycket dubbla känslor du måste känna. Jag kan inte sätta mig in i din situation och kommer aldrig kunna göra. Lite förstår jag för varje försämring hos mamma. Men det är ju inte min partner det gäller. Jag vet att det är värre för dig. Tänker på dig! Kramar...

Anonym sa...

Kära Elisabeth, det här var ju både på gott och ont. Gott för att S-E har det bra och tycks trivas. Ont för att det gör ont i dig att han skall behöva vara där där.Kanske det är så att han inte kan se att det är du på kortet eftersom du var där då, och ser annorlunda ut än du gjorde då för så längesedan på korten. Kan vara så, bara en gissning.
Tänker på dig och önskar allt gott
Kramar Nalle

Thea sa...

Hoppas att du känner och försöker tänka att SE har det bra, han verkar må bra och vara glad. Ditt skrivande ger mig en insyn i hur det kan tänkas bli med min mamma så småningom. Jag är livrädd men det känns skönt att jag inte är ensam.
Kramar Thea.

Anonym sa...

Så svårt. de där dubbla hela tiden. Att vara glad för hans skull och inte alls vara glad bara vilja ha det som det var. Bra att du orkar vara delaktig i vårdplaneringen även om det är tufft. Du jag följer och finns här hela tiden. Kramar.