fredag 22 juni 2007

Min familj nu...











Min man Sven-Erik fyllde 51 år i februari... 2007. I slutet av november 2005, ännu bara 49 år gammal fick han sin diagnos... Alzheimers med stora frontallobsskador...!

Vår dotter Carolina fyllde 16 år i februari... 2007. I slutet av november 2005, ännu bara 14 år gammal fick hon veta om sin pappas sjukdom...

Min son Jonas fyllde 27 år i februari... 2007. Sven-Erik har varit extra-pappa till honom sedan 1985, då vi började vårt liv tillsammans... I slutet av november 2005, fick även han veta..

I slutet av november 2005 började vårt nya liv tillsammans... vi fick börja ett helt nytt sätt att leva... Nu skriver vi 2007 och Sven-Eriks sjukdom gör det allt svårare att klara detta nya liv...
Nästa år - 2008 är kanske vårt nya liv tillsammans över..

Jag skriver för att minnas... vi har varit tillsammans sedan 1985, och den 7 juli har vi varit gifta i 17 år...
Minnen för tiden innan - och minnen för resan som sedan följde... då herr A flyttade in permanent hos oss...

Men jag skriver också för att kanske på detta sätt finna utlopp för den sorg som vi bär, men som göms i hjärtat för att orka överleva varje dag...



Torsdag idag... ( ... och alla Alfar och Alvar har namnsdag idag ... )

Vaknade upp till en ny dag! Igår är borta - tack och lov för det! Sven-Erik kom in och jag förde gårdagskvällen lite försiktigt på tal.... men dummma jag! Såg nästan direkt att han inte minns - varför jag tystnade rätt snart.... och börjar prata om vädret! Nu var det en ny dag - så idag gällde idag! (Varför plåga honom...! Jag får bära det minnet, och se sen hur jag ska tackla det...!)

I duschen, med Musses sällskap på duschdraperiet, så kom tårarna...! (Duschen är också en livlina...så är det!) Gårdagen gör ont... åh, vad hopplöst det känns! (det blir ett "snabb-gråt", blir för tungt just nu.... börjar jag gråta för mycket, kanske jag inte kan sluta?) Nej, nu får det vara slut på gårdagen - nu rycker vi upp oss och låtsas vidare... hur bra allting är!

Tog en promenad med Carolina till HM och Coop! Solens strålar värmde verkligen - och vi tog en fika på Coop, och storhandlade på HM... en kajal för 19.50.. Så mysigt - bara jag och hon... (Tanken har slagit mig... vi går alltmer mot ett jag-och-hon-liv nu...) Vi pratar mycket om gårdagen - försöker peppa och ge henne allt stöd jag kan...!

Sven-Erik höll på att måla på staketet igen... det blir välmålat ska jag säga! Men han var ganska tystlåten... och som vanligt lite "off"! Pontus P fick en "Schmackos" av mig (ett sorts kött-tuggodis), och SE sa: "Har du smakat såna nångång? Vadå, hundgodis? Ja, säger han. Nej, det har jag inte (samtidigt som jag tänkte: men vilken dum fråga - äta hundgodis..), har du? frågade jag honom.... Då sa han: Jo, jag åt en, en dag... o den va ´god.. ! Jaha, sa jag bara. (Men tänker: vad är det han stoppar i sig egentligen... när jag inte ser?)

Middag - ingen överkurs på den: kräm och skinkmackor... men ganska gott när det var så varmt ute..!

Carolina bakade kladdkaka - så himla bra den blev, och god!! Sen tog vi (Carolina, jag och Pontus P) en promenad upp till mamma och pappa, och bjöd dem på kladdkaka! Vad glada de blev!!

Sven-Erik sov en hel del på eftermiddagen... bra att hans huvud får vila!

Ser Die Hard 2 på dumburken! Trist film, sett den 3 biljoner gånger... SE tycker den är så bra...!

SE gick och la sig tidigt... Han var nog trött efter allt målandet ute..!

Pontus P och jag sist i säng - som vanligt!


Roligt idag: alla vackra kommentarer, Carolinas kladdkaka...


Mindre roligt idag: draperigråtet, SE tyst och off...


Tips: Carpe Diem - det är det enda du kan göra!



Till alla mina livlinor: Tack är bara ett ord på fyra bokstäver - men det säger allt det jag känner... tack mina livlinor, tack för att ni finns, tack för att ni orkar höra, tack snälla...!

7 kommentarer:

Anonym sa...

Hoppas verkligen att livet och Herr A visar sig från sin bästa sida idag!!!
Det är ni värda!
Så tragiskt att drabbas av denna förtärande sjukdom när man är så pass ung som SE.(det är alltid tragiskt men......du fattar)
Hela familjen dras in i sjukdomen och blir lidande på ett eller annat sätt!
Hoppas ni får några ljusa och fina dagar att suga på så att det blir lite lättare att orka med!

Ha nu en skön midsommar helg,.....håller tummarna att Herr A lämnar er ifred idag!
Jättekram med lite extra krafter i!
Ta hand om dig/er!

Anonym sa...

Det där var det jag som skrev!

Anonym sa...

ojojoj vilken sorglig berättelse
Elisabeth, suck. önskar att jag kunde säga något bra. men vad, mer än att jag tror på Jesus Kristus och jag vet att han kan hjälpa på olika sätt. Hoppas att du inte tar illa upp för att jag skriver det.
,,,,,,,,,,,,,
ja Elisabeth, en konstruerad storm i viss mån tror jag.
och visst finns det värre exempel än en busig och provocerande ung man

ha det gott du me och kramis
sofia

Anonym sa...

Jag förstår att den tuffa kvällen sitter kvar, den kan komma att göra det ett tag för dig... Jag hoppas innerligt att ni får ett par guldiga dagar nu. Så att du får andas ett tag!

Stora kramar med styrka i!!!

Anonym sa...

Och jag är glad att jag halkar ibland ;) Så att jag halkade hit. Läser och berörs. Tänk vad olika livet kan te sig ... och vi är ändå i stort sett likadana individer som försöker hantera det som serveras. Önskar dig allt gott.

Anonym sa...

Jag önskar så att ni fick en bra midsommarafton att lägga bland gulkornen!!!

Stor kram

Elisabeth sa...

åsa/sickan: ("det där var jag som skrev" - det är ganska gulligt..!)
Tack för din omtanke.. Ja, man kan ju undra, lite småironiskt, vem som kom på det här med sjukdomar..? Hoppas även du får en trevlig midsommar.. Kram..

sofia: Jo, men du vet jag tar ett snack med Gud lite nu och då... jag är inte speciellt religiös - men min barndoms Gud följer med på den här resan.. det känns tryggt! Kram..

maria: Tack!Ja, det finns alltid guldstunder i eländet... ALLTID, men det gäller bara att se dem.. Önskar dig också många guldstunder.. Kram..

christina: Tack för halkan! Ja, olika falla ödet lotter.. Trots att det nu är lite tufft, så är jag ändå ganska nöjd över vad jag blivit serverad hittills av livet.. Välkommen tillbaka.. Kram..

maria: Nja, det blev som en vanlig kväll! Lite annorlunda med smörgåstårta, jordgubbar o grädde, men annars så är det Pontus P och jag som avslutar kvällen tillsammans.. Kram..