söndag 27 maj 2007

Farfars melodi...


"Så var det doft ifrån violer,
så var det klang ifrån fioler.
En sommarnattens tjusning,
med dess poesi - jag hör min hembydsmelodi.
Men åren de försvinna,
ungdomstiden flyr.
Ej mer vi går till dans på logen.
Men ännu varje år,
när våren åter gryr,
min tanke ändå hemåt styr.
En sommarnattens tjusning,
med dess poesi - jag hör min hembygdsmelodi"
Bilden är från min hemby Rajastrand. Där, i det gula huset, satt min farfar ofta och sjöng denna melodi, ofta med tårar i sitt öga och sorglig stämma! Jag vet att han saknade alla de som stått honom nära - just där i Rajastrand!
Söndag idag... (Mors Dag .... )
Började som vanligt helgdagen med kaffe på säng! En vanlig kaffe-på-säng-söndag! För några år sedan var detta en viktig dag för Sven-Erik! Han hade alltid ordnat något speciellt på Mors Dag till mig! Så är det ju inte nu...! Men det gör ju verkligen ingenting alls - bara en notering att det är så längre...!
Sven-Erik höll på hela förmiddagen med vår uteplats! Fixade nya bräder till staketet! Han gillar verkligen att hålla på att pyssla därute! Inte blir det rätt tänk alla gånger, och allt tar ju lite längre tid, men... jag ska se till att han har så mycket som möjligt att göra där ute! En bra terapi som han gillar...!
Carolina och Jonas åkte iväg på stan. De åkte och köpte morsdagstårtor med fina kort! (Till mig och mormor... som vi fikade hos mamma och pappa sen!)
Jag och Sven-Erik tog en promenad till Coop i det underbara vädret!
Jag sa att jag nog hade klätt mig alldeles för varmt! Då säger Sven-Erik: "ja vet inte om sagt det men hemme i byn hadd vi en .... gubbe som gick alltid klädd i svart kläder o svart hatt än om det var varmt!"
Jaha, sa jag. Vad hette han då?
Frans Blomdahl, svarade han högt och klart!
Det var roligt att han kom med den "minnestråden"!
Sen mindes han ju förstås inte att hans syster Britt har körkort! Va, sa han. Ha a Britt körkort? Jo, tänkte jag, det har hon haft längre än du och jag har varit tillsammans, men det sa jag ju inte..!
Gick sedan till mamma och pappa. Uppvaktade mamma på Mors Dag.. Jonas, Carolina, Fredrik med familj, kom också och uppvaktade! Tilläggas kan att mamma blev väldigt glad... hon gillar också att få presenter...! Det är inte så viktigt vad det är - tanken är huvudsaken! Grattis Mamma, det var bara din dag idag...!
Middag... ingen restaurangmat - bara vanlig hederlig husmanskost! Inte helt fel det heller!
Ringde svärmor! Åh, svärmor, om du visste vad du var rolig idag, underbart rolig!
Hon sa: Du förstå, ja ha haft främmene ikväll!
Jaha, svarade jag. Vem då?
Ja, du vet´en här Axel -grannen, var o hälse på!
O du vet, fortsatte hon, han ha ju hålle på me samma som jag!
Jaha, svarade jag. Vad då?
Ja, han ha ju hålle på me grisa - o ja ha ju hålle på me koerna (kor, alltså)!
Jaha, förstod jag ju efter ett tag... han hade försörjt sig på försäljning av smågrisar - och hon hade arbetat i en ladugård.... den gemensamma nämnaren för mig blev kor och grisar!! Så tänkte nog hon också! För en utomstående kan denna dialog tyckas intetsägande, men för mig, som hörde henne berätta allt detta på sitt småroliga sätt, var det en av dagens höjdpunkter! Hon är en berätterska av stora mått! Den glädje hon förmedlar blir en gång dyrbara minnen, och jag sparar dem i mitt hjärta!
Sen blev det kväller... och Brothers & Sisters! ( Callista Flockhart - är bara ett annat namn för sömnmedel tydligen!)
Sven-Erik var trött ikväll, och irriterad! Han gick i säng tidigt...
Zappade.... min kompis TV:n
Roligt idag: Sven-Erik en bra dag, Mors-Dag med tårta.. svärmor o kamraten/grannen Axel..
Mindre roligt idag: Sven-Erik irriterad ikväll....
Tips: Sitt länge i sängen på söndagsmorgonen - det är ljuvligt!
Till alla mina livlinor: Hur rik är inte jag? Fattig är man bara utan vänner...!

7 kommentarer:

Anonym sa...

Härligt att göra människor glada med en liten gåva! Jag ringde bara till min mamma för hon hade noga sagt ifrån att jag inte fick köpa något. Men förra året fick hon i alla fall ett pocketogram och blev både glad och överraskad. :)

Varm kram!

Anonym sa...

Ha ha ha ha de gamle är så roliga.....
Du verkar ha haft en bra dag och det är det dig väl förunnat.
Ha nu en riktigt skön måndag min vän
Kram

Anonym sa...

Tänk att Sven-Erik pratade om n´Blomdal. Jag minns honom också, men bara svagt. Minns faktiskt att han hade en svart slokhatt. Fråga S-E om han minns att Blomdal inte hade något luktsinne. Min pappa Birger, alltså S-E:s farbror, brukade berätta att när Blomdal låg ute med de andra gubbarna i timmerkojan (de brukade ju ligga ute i flera veckor) hade han en hink med grisblod under sängen. Den skulle han använda för att göra blodpannkaka eller något sådant. Det han däremot inte tänkte på var att blodet surnade ganska snart och eftersom han inte kände någon lukt så var det de andra gubbarna som fick tala om det för honom, att blodet var surt och måste kastas....Burrr!!!

Fråga om S-E minns den historien, den har säkert även Jonas berättat. Både min och S-E:s pappa brukade nämligen berätta samma historier, om och om, och om igen! De tyckte att deras små historier var så roliga medan vi ungar tyckte att de var ganka töntiga. Men vi blev samtidigt lockade till skratt bara av att se hur dom själva tyckte att det var så roligt.

Ack, ja man önskar ibland att man fick skruva klockan tillbaka om så bara för en dag, och få träffa de sina som gått bort. Men men, man har ju minnena och de lever ju vidare i alla fall.

Önskar er allt gott!

Elisabeth sa...

chaos: Ja, hur gammal man än blir, så går man gärna inte emot sin mamma...! Kram

christina: Ja, min svärmor är roligare än Robert Gustavsson ibland... Kram

thailand-scherloff: det var en "ruskigt" kul historia! Jag ska fråga S-E imorgon - han var lite "off" ikväll...
Så är det: man saknar ofta de som gått före... men jag tror vi ser dem igen... kram

Elisabeth sa...

thailand-scherloff: När jag berättar för Sven-Erik det du skrivit så minns han inte! Däremot, minns han att han och Jonas åkte hem till denne Blomdal några gånger! "Han bodde i e hus me ´ett rum och där skull man ha stövlen på sig! Jaha? De såg ut som.... rate överallt!"

Anonym sa...

Ja, säkert var det "rate överallt".
Jag var dock aldrig hem till Blomdal. Det kan vara så att det var min pappa som mest brukade berätta historien om blodet i hinken under sängen. Pappa var ju flera år äldre än Jonas och var inte Jonas med i timmerkojan, så förde han nog inte historien vidare. Däremot hade ju Jonas en massa andra uttryck och historier som han brukade berätta. Det här uttrycket t ex:

"- Har alla fått ost? sa n Sixten Österberg". Ingen av oss fattade vad det var för roligt med det, men Jonas sa det nästan varje gång man satt till bords hemma hos dem. Tydligen så tog denne Sixten den sista skivan ost och därefter sa han dessa bevingade ord, när han själv snott åt sig den sista biten.

Det här uttrycket tror jag i alla fall att S-E minns, Jonas måste ha sagt det vid hundratalet måltider...

Ha det gott!

Elisabeth sa...

thailand-scherloff:Sixten Österberg...jag ska fråga imorgon! Minnet har en knepig kontakt - ibland off, ibland on... Om jag frågar imorgon om Sixten Österberg så kanske det är "off" just då, sen triggar kanske "on-knappen" igång, och då kommer en minnestråd..om Sixten Österberg!

Var rädd om de dina..

Ha det gott..